Türkiye Cumhuriyet Bayrağı’ndaki evrensel mesaj

Example HTML page

Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ulusal kurtuluş mücadelesi vermiş ve Türkiye Cumhuriyetini kurmuş Türk milletinin bağımsızlık sembolüdür. Türk bayrağı milli ifadedir ve ırk, soy, hanedanlık, kavim ifadesi değildir. Tarihte Türk kavimleri ve hanedanlıkları birçok farklı bayrak kullanmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Bayrağın Rengi

Bayrak; Albayrak ismi ve Al/kızıl rengi ile ifade edilmiştir. Al ve Kızıl farklı tonlarda olmakla birlikte Orta Asya’dan balkanlara kadar geniş bir coğrafyada aynı anlamda kullanılmaktadır. Al veya Kızıl renkleri yaşamın her alanına yüzlerce kelime ve yer ismi ile girmiştir. “Albayrak” ifadesi bayrağın ismi haline gelmiştir.

Kızıl Bayrak, Kızılca buğday, Kızıl otağ, Kızılcık, Kızıl Börk, kızılca halvet, Kızılca Kıyamet, Kızılırmak, Kızıl Alem, Kızıl taç, Kızılca Hamam, Kızılcasöğüt, Kızılca Balkıca, Kızılca Keçilü,  Kızılcaağaç, Kızılhisar, Kızıldeniz, Kızıl Hastalığı, Kızıl Kilise, Kızıl Mescid, Kızıl viran, Kızıl Ören, Kızılveren, Kızıltepe, Kızıl Tabya, Kızılmurat isimleri gibi daha yüzlerce yer ismi ve tabiri Türk kültüründe belirgin hale gelmiştir.

Osmanlı hanedanlığı kızıl otağını söğüt civarına gelip kurmuş, ilhanlı hükümdarı tacını koruyanlara “Tacı-ı Kızıl”  ismini verilmiştir. Dervişler, akıncılar, Türkmen erkekleri kızıl börk giymiş, kadınları Al Yazma ile başlarını örtmüştür.

Türkiye Cumhuriyet Bayrağın Sembolleri

Bayrak zemini al/kızıl rengi olarak güneşin günbatımı kızıllığını temsil eder. Ay ve yıldız ise karanlıkta aydınlanmayı ve yön bulmayı temsil eder. Güneş, Ay ve yıldız evrensel simgeler olarak bayrağımızda yerini almıştır. Güneş ve ay ışığını tüm canlılara eşit, ayrımsız ve karşılıksız sunar. Yıldız ise yolunu kaybeden herkes yol gösterir. Bayrak üzerindeki semboller, altında yaşayan yurttaşları ayrımsız, eşit ve özgür olmasının ifadesidir.

Türkiye Cumhuriyetini kuran halkın onur, bağımsızlık ve kahramanlık destanı sonucunda sembolleşmiş olan bayrak ile her yurttaş eşittir. Bayrağımız gurur verecek bir kurtuluş mücadelesinden sonra özgürlüğümüzü taşlandırmıştır. Her yurttaş bayrağı olurla taşımalı, bağımsızlık ve eşitlik ile taçlandırmalıdır.                                                 

Bayrak üzerindeki sembollerde nefret, savaş, düşmanlı, ayrımcılık çağrıştıran  semboller yoktur. Mustafa Kemal Atatürk Bayrak “Bir milletin bağımsızlık sembolüdür” diyerek tüm Miletlerin bayrağına saygı göstermiştir. 10 Eylül 1922 tarihide İzmir’in kurtuluşu için İzmir’e gelen Atatürk yere serilen Yunanistan bayrağının üstünden geçmeyerek bayrağa saygı göstermiştir. Atatürk; Yunan komutanların Türk Bayrağına gösterdikleri saygısızlığa ders vererek saygın bir davranışta bulunmuştur.

Bayrağın İnanç ifadesi            

Osmanlı hanedanlığı Orta Asya’dan Anadolu’ya göç ettiğinde yanında Ahmet Yesevi’ye bağlı bir derviş bulunuyordu. Anadolu’da ise Osmanlı hanedanlığı Hacı Bektaş-ı Veli’ye bağlandı ve ordusunu ve beyliğinin topraklarında olan halkı Hacı Bektaş-ı Veli’ye bağladı. Osmanlı bayrağında yer alan semboller yeniçeri dualarında yer almıştır.

İslam’ın “Gün Muhammed Ay Ali” sembolünün Türk bayrağında ki yansıması kızıl renk, ay ve yıldızdır.

Dervişler bellerine kuşandıkları tahta kılıç ile gönüller yaparak kurdukları vatan, şehitlerin kanı ile korunmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı siyaset dışındadır.

Bayrak Türk Milletinin bağımsızlık sembolüdür. Siyasi çekişmelerin dışında tutulmalıdır. Siyasi menfaat ve oy aracı yapılmamalıdır. Yurttaşlar arasında üstünlük kurmak için kullanılmamalıdır.

Ayrıca devlet, bayrağı gösterişe kaçan uygulamalarda uzak tutmalıdır. Büyük direklere bayrak çekmek, dağlara büyük bayraklar yapmak, her yere bayrak asmak bayrağa saygının ölçüsü değildir.

Bayrağa saygının en iyi belirtisi tam bağımsız olmak, aklı ve vicdanı hür nesiller yetiştirmektir.

Bayrak arkasına sığınıp siyasi hesaplar yapanlara karşı dikkatli olmak her yurttaşın görevidir.

Bu yazımız ile geniş fikir içeren bayrak konusuna katkı sunmaya çalıştık. Amacımız siyasi çekişme yapmak değil vatandaş olarak ortak bağımsızlık sembolümüze gerekli özeni göstermektir.

 

Nihat Vural

06.10.2019

www.cemhaber.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 More posts in Atatürk category
Recommended for you
Atatürk’ün Din Anlayışı ve Atılan İftiralar

Her kişinin İnancı kendine aittir. Bu yazımızın amacı Atatürk’ün inancı nasıl anladığı ve yaşadığı, inançlı...