Aşure Çorbası Kurtuluş Lokmasıdır

Example HTML page

Aşure çorbası Nuh’un tufandan kurtuluş simgesidir

Aşure çorbası Nuh’un yaptığı Yüce Tanrı’ya şükranını bildiren kurtuluş lokmasıdır. Bu gelenek Kerbela’dan sonra kurtuluş lokması olarak devam etmektedir.

Hz. Nuh zamanda insanlık merhamet kapılarını kapatıp zulme saptıkları için Yüce Tanrı da rahmet kapılarını insanlara kapatmış.  Nuh resule kurtuluş yolunu göstermiş ve kurtuluş önderi yapmış. Nuh sevgi, dayanışma, birlik ve mücadele ile kurtulmak isteyenleri yok oluş tufanından kurtarmış.

Nuh yok oluş tufanından kurtardıktan sonra ellerinde kalan son yiyecekleri bir araya getirerek Aşure çorbasını yaptılar. Şükran olarak yapılan bu çorba tufandan kurtuluş lokması olarak gelenekleşti ve nesilden nesile az da olsa devam etti.

Kerbela Şehitlerinin Davası ve Kurtuluş Aşkına Yapılır

Hz. Hüseyin’in zamanında İnsanlık zalim Emevi hükmü altında yok oluşu yaşadı. Hz. Hüseyin zulmün yeryüzüne hakim olmaması için kendisi ve ailesi ile birlikte Kerbele çölünde direniş gösterdi. Bu direniş Hz. Hüseyin ve ailesinin canlarını Hak yolunda kurban vermeleri ile sonuçlandı.

Kerbela şehitleri her biri birer destanlaşan ve yürekleri yakan direniş hikayeleri ile insanlığı zulümden kurtardılar. Hz. Hüseyin ve ailesi sayesinde yeryüzü zulme hakim olmadı.

Aşure lokmasının ikinci işaretini Hz. Nuh’tan sonra İki cihan serveri Muhammed Mustafa şu sözleri ile verdi. “Ehlibeyt Nuh’un gemisi gibidir. Kim bu gemiye binerse kurtulur, kim bu gemiye binmezse helak olur”

Hz. Hüseyin ve ailesinin Yas-ı Matemini tutan Hak aşıkları Kerbela’nın acılarını ve büyük mücadelesini örnek alarak zulme buyun eğmemek, mazlumun yanında olmak, kendi zalim nefislerini yenerek iyiliğin safında olmak için oruç tutarlar.

Bu oruçlarının bitiminde zulmün Tufanı’dan kurtuluş lokması olarak Aşure çorbası pişirir ve dağıtırlar. Bu sayede nebilerin şehrine veya Ehlibeyt’in şehrine girerek kurtuluşa ermek murat edilir.

Hz. Hüseyin ve Ailesi ile ölümsüzlük ödülünü canları ile kazanmış. Yezit ve zalimler ise muradına erememişler ve lanetle anılmışlardır.

Yezit Aşure Yaptı Yalanı?

Yezid’in on Muharrem’de aşure yaptırıp dağıttığı ise koca bir yalandır. O devirde Kerbela’dan Şam’a şehitlik haberinin ulaşması ve çorba yapılması aynı gün imkansızdır. Öyle olsaydı Yezit taraftarları günümüzde de Aşure yapıp dağıtırlardı. 

Nihat Vural

24.08.2020

Cemhaber.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 More posts in Kerbela category
Recommended for you
Şairin Aşure günü “kime yas tutuluyor?” diye sorması – Mesnevi

 Kendine ağla…. Ey Hüseyin aşığı; O Şehitler serdarı zulmün deryasına daldı. Ecel şerbetini mazlumlar için...