Baba Sultan Anma Etkinliği

Example HTML page

Event Details


Baba Sultan – Geyikli Baba Anma Etkinliği

Baba Sultan, Osmanlı dönemi İslam tasavvufu ve Türk kültürünün önemli isimlerinden biri olup, Orhan Gazi döneminde yaşamış bir Horasan-Anadolu erenidir. Genellikle Geyikli Baba olarak da anılan bu manevi önder, sade yaşamı, doğaya olan sevgisi ve mistik kişiliğiyle tanınmıştır. Rivayetlere göre, geyiklerle birlikte yaşamış ve bu nedenle “Geyikli Baba” unvanını almıştır. Onun öğretileri, sevgi, hoşgörü ve doğayla uyum içinde olma felsefesini yansıtır.

Baba Sultan – Geyikli Baba Anma Etkinliği, her yıl türbe çevresinde düzenlenerek, Geyikli Baba’nın manevi mirasını yâd etmek ve toplumdaki birlik ve dayanışma duygusunu güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilir.

Etkinliklerde er yıl kazanlarla Baba Sultan aşkına Kurban ve pilav lokması pişirip dağıtırlar, dualar, ilahiler okunur ve sohbetler yapılır. 

Geyikli Baba Kimdir?

Türkmen aşiretlerin ulu Pirlerinden olan Geyikli Baba, Azerbaycan’a bağlı Hoy’dan bir geyiğin sırtına binerek derviş ve talipleri ile Orhan Gâzî döneminde Batı Anadolu’ya gelmiş ve İnegöl çevresine yerleşmişti.  Yunus Emre divanında Geyikli Baba’nın asıl adının Hasan olarak geçmektedir. Abdal Musa ile birlikte büyük geyiklerin üzerinde Bursa’nın alınmasında keramet göstermesi ile Geyikli Baba ismi halk arasında ve Osmanlı ordusunda ünlenmiştir.

Bursa’nın fethinden sonra Geyikli Baba Bursa’da kalmış, şu an türbesi olan köyde bulunan Kırk kiliseyi fethetmiştir. Türbe bahçesinde Geyikli Baba’nın saklandığı ulu çınar hala durmaktadır. Geyikli baba gündüz tahta kılıçla Hakkın yolunda kiliseye karşı mücadele eder, gece ise bu çınarın içine girip saklarmış.

Geyikli Baba burada bir tekke kurar. Babasultan köyünün üstünde keramet göstererek kırk pınar su akıtır. Geyikli Baba’nın halk içinde kerametleri ile ünü yayılır. Bir kısım softa ise onu içkiye tapan ve şeriat dışı biri olarak tanımlar. Orhan Gazi bu iftiraların etkisinde kalarak Geyikli Baba’ya şarap yollamış ve bu durum Geyikli Baba tarafından hoş karşılanmamıştır. Bunun İçin Orhan Gazi’nin davetine gitmemiştir. Geyikli Baba Orhan, Gazi’nin yolladığı içkileri helva yapmış ve helvayı Orhan Gazi’ye yollamıştır. Çok sonraları ise bir kavak veya çınarı alarak Bursa’da Orhan gazinin sarayının bahçesine dikmiştir ve sarayın içine dahi girmeden dergahına dönmüştür.

Baba Sultan gönüllere yerleşmiş bir gönül insanı, bir erendir. Türbesi ziyaret edilmekte ve dualar edilmektedir.

Gerçek Erenlerin demine devranına HU! diyelim.

Example HTML page
More posts in category
Recommended for you
Atatürk’ün Din Anlayışı ve Atılan İftiralar

Her kişinin İnancı kendine aittir. Bu yazımızın amacı Atatürk’ün inancı nasıl anladığı ve yaşadığı, inançlı...