Türk Milletinin Sembolü Güvercindir.

Example HTML page

Ergenekon’un Türk milletinin yaşayan sembollerinden biri olduğu iddiası son yıllarda siyasi akımlarca topluma yansıtılmış bir fikirdir. Tarihin bir döneminde efsane olarak anlatılan ve önemli bir yere sahip olan bu destan günümüzde yaşayan Türk kimliğinin sembollerinden olmayı çoktan geride bırakmıştır.

Günümüzde Türk Kültürünün yaşadığı Horasan, Anadolu, Balkanlar coğrafyasında bu destanın izlerini canlı olarak bulmak mümkün değildir.

Tarihin derinliklerinde kalmış ve elbette kültürümüzün önemli bir parçası olan Ergenekon Destanı, tarihteki yerinde ve olması gerektiği konumda bulunmalıdır.

Gelişen milliyetçi akımlar ile birlikte tekrar Türk toplumunun önüne konulmuş olmasına rağmen yaşayan kültür ile kendini yeniden var edememiştir.

Bu nedenle Ergenekon destanı yaşayan kültürümüzü ifade etmez. Ergenekon destanı geçmiş kültürümüzü ifade eder. Bu vesile ile Kurt Sembolü’de Türk Kültürünün yaşayan sembolü olmamıştır.

Medeniyetler  beşiği Anadolu ve yakın çevresinde, Türk kültürü kendini  güvercin motifi ile ifade ermiş ve bu motif ile bu coğrafyada kendisini kabul ettirmiştir.

Türk Kültürü, yüksek bir ahlaka dayanan  inanç sistemi ile adalet duygusunu bu coğrafyada birinci değer yapmıştır. Kendini diğer kültürler içinde kabul ettirerek dünya kültürüne önemli değerler katmıştır.

Güvercin sembolü Türk İnanç ve kültürünün büyük Piri Hacı Bektaş-ı Veli Donunda kendini Anadolu  coğrafyasında yeniden ifade etmiş ve kendisini kabul ettirmiştir.

Güvercin mazlum olmayı temsil etmiş, barış ve sevginin farklılıklar arasında yerleşmesini sağlamış ve bu sayede Türk kültürü adeta farklı kültür ve inançları bir araya getirme başarısını yakalatmıştır.  Bununla kalmamış farklı milletleri de bir araya getirme başarısını göstermiştir. 72 Millete bir bakmak ve Türk milletini oluşturan toplulukları asli değer kabul etmek bu anlayışın ürünüdür.. O Yetmiş iki milletin de yaşayan bütün unsurlarını kendi varlığında sürdürmeyi en birinci değerlerinden biri yapmıştır.

Dergahlar, kiliseler, camiler güvercin motifi ile birleşmiş ve bir arada yaşamanın örneklerini oluşturmuşlardır.

Bu güvercin Yunus Emre olmuş, Pir Sultan Abdal olmuş, Mustafa Kemal Olmuş, Hrant Dink olmuş ve yaşamaya devam etmiştir.

Bu güvercin Nazım Hikmet’in dizelerinde dünya kültürüne değer katmış, Aşık Veysel’in sazında gönüllere name olmuştur.

.

Mustafa Kemal Atatürk düşünce ve inanç sistemini Hacı Bektaş-ı Veli anlayışı üzerine  kurmuş ve çağdaşlık değerleri ile Türk milletini buluşturarak tekrar farklılıkları bir araya getirmeyi ve yaşatmayı başarmıştır.

 

Türk Milletinin yaşayan sembolü güvercindir. Hacı Bektaşı Veli edasıyla.

Türk Milleti yönünü bu şekilde yeniden bulacaktır.

Yöneticilerimizden tek ricamız gölge etmesinler yeter…

 

Güvercin yüreğinde

Bıraktım gönlümü

Günlerden Sivas

 

Sahibi var gönlümün ama

Biraz hüzünlü

Biraz yaralı

Kanatları olmasa düşecek

Uçurumlara

Dipsiz kuyulara

Kör karanlığa

Gelir açkı ile küllerinden kanatlanarak

Bir çift güvercin

Aşkı getirir

Direnci getirir

Ümidi getirir

Talan edilmiş gönüllerimize

Yaşamı getirir

Nurlu

Nurani

Nurlara gark olmuş.

 

Cemhaber.com

güncelleme: 14.06.2015

Nihat Vural

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

39Daha fazla mesaj var Genel Kategori
Sizin için önerilen
Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına

Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına Yaşa Mustafa KemalCumhuriyetin ileHalkın Gülecek DaimYüz yıldan,...